Masterclass: omgaan met grenzen
Leer opkomen voor jezelf zonder de verbinding met anderen te verliezen!
Ga bewuster om met je grenzen. Merk subtiele signalen op als iemand over je grenzen gaat en stuur snel bij als je merkt dat je hervalt in oude patronen. Dat is grenzen stellen.
Ervaar je dit bij jezelf?
- Je schuift jezelf steeds opzij voor anderen, gaat mee in hun verhaal en verliest jezelf zo uit het oog. Misschien vind je het moeilijk te zien wie jij bent en wie de ander is?
- Je bent bang voor conflicten en laat daarom over jou lopen. Je ervaart veel stress omdat je schrik hebt om niet te beantwoorden aan de verwachtingen van anderen.
- Je hebt te maken met een sterk sturende omgeving, misschien zelfs met verbale agressie. Zo word je telkens in een hoek geduwd, wat jou verhindert om jezelf te zijn.
Doen één of meer van deze ervaringen een belletje rinkelen? Dan schort er iets aan je grensbewustzijn. Het goede nieuws: grenzen stellen is niet aangeboren, je kan het dus leren. Klaar om zelf te ervaren wat dat met jou en je relaties doet?
Grenzen Stellen: wat je zal leren
- Aan de hand van reflecterende vragen en concrete opdrachten, verken je welke patronen je hebt overgenomen uit je opvoeding en omgeving, welke voor jou werken en van welke je nu afstand mag nemen.
- Grenzen stellen kan enkel vanuit een gezonde zelfwaarde. Vind jij jezelf belangrijk genoeg om je rechtmatige plaats te nemen? Ontdek hoe je je grenzen kan stellen, met respect voor de andere.
- Ontwikkel de innerlijke kracht waarmee jij openstaat voor het verhaal van anderen en toch je eigen verhaal behoudt. Van of-of naar en-en dus!
- Grenzen stellen is kiezen voor jezelf én de relatie met de andere.
Het resultaat? Je gaat veel bewuster om met je grenzen, merkt meteen wanneer eraan wordt geraakt en stuurt bij wanneer je in oude patronen hervalt. En stap per stap groei je van grenzen stellen naar je plaats innemen, met de nodige mildheid voor jezelf en anderen.
Als mens ben ik veranderd, ik stel meer mijn grenzen, ik ga minder pleasen, ik heb meer zelfvertrouwen, ik voel me geïnspireerd. M.V.B.
Dit traject is uniek. Waarom?
1. Luister naar je lichaam | Je lichaam weet meteen wanneer iemand over je grenzen gaat, maar vandaag mis je de signalen nog. Ik leer ze jou herkennen zodat je voortaan sneller reageert, voor je emoties met jou aan de haal gaan. Daardoor blijf je rustiger, stel je grenzen en behoud je de verbinding met je gesprekspartner.
2. Krijg meer keuzes | NLP (hersenen, communicatie en grenzen), verbindende communicatie (emoties en behoeftes), somato-psychopedagogie (lichaam en geest), Anné Linden (grenzen in relaties), Holding space (je eigen ruimte innemen naast anderen): al deze invalshoeken komen aan bod en geven jou één groot schakelbord om jezelf te leren kennen en je grenzen te stellen.
Vroeger gaf ik gemakkelijker toe en kwam ik zelf in de problemen, nu ga ik in verbinding terwijl ik toch nee zeg. MJ
Even praktisch
In ‘Grenzen Stellen’ exploreren we heel breed het thema grenzen. Grenzen stellen is veel ruimer dan nee leren zeggen tegen de anderen. Het is een manier van in de wereld staan, je plaats innemen, weten wat je wilt en dit op een respectvolle manier uitdragen in de wereld. We integreren de theorie rond grenzen met heel wat praktische oefeningen die je grensbewustzijn versterken. Je krijgt zo meer keuzemogelijkheden in het aangaan van relaties. Je oefent aan de hand van thema’s over grenzen die spelen in je leven. Je stelt vragen en leert bij van elkaar.
Wat komt aan bod?
- Wat zijn gezonde grenzen? De structuur van grenzen? Wanneer praten we over grenzen tussen mensen? In grenzen zitten patronen. Welke patronen herken je bij jezelf? En hoe kan jij daarin leren schakelen ?
- Hoe herken je tot waar jouw grenzen vandaag reiken? Grenzen reiken verder dan een zwart-witte ja-neen. Leer de subtiele nuanceringen in je nood aan ruimte te herkennen.
- Grenzen is een systemisch gegeven. Deels door onze cultuur vorm gegeven. Hoe kan jij daar van loskomen zodat je zelf de invulling hiervan kan geven?
- Grenzen stellen vraagt een specifieke manier van denken en voelen. Deze manier hebben we niet meegekregen. Een kind is bij geboorte grenzeloos en heeft stapsgewijs zijn grenzen te leren herkennen en eigen te maken. Hoe ontwikkel je dit grensbewustzijn bij jezelf, en geef je het door aan je kinderen.
- Op een verbindende wijze grenzen aangeven: hoe doe je dit concreet in de praktijk?
Toen ik begon met dit traject, was voor mij grenzen stellen gelijk aan “tot hier en niet verder”. nu besef ik dat grenzen stellen veel ruimer is, namelijk in verbinding gaan met anderen terwijl je ook hier nee kan zeggen. HVDS
Je investeert dus tijd in jezelf: dat ben jij zeker waard.
Voor deze tweedaagse opleiding investeer je 247 euro (204,13 excl. BTW .)
Schrijf in of krijg info
Om ‘Grenzen Stellen’ heel interactief te houden, laat ik maximaal 12 deelnemers toe. Wacht dus niet met inschrijven: de plaatsen zijn snel bezet.