Kwalitude: ontwikkel de reisgezel in jezelf

Hoe kunnen we aanwezig zijn bij een ander als coach, trainer, ouder, partner, vriend(in) zonder te willen fixen, oplossen, veranderen, verlichten… Kunnen we vertrouwen in de kracht van de persoon zelf, om de nodige stappen te nemen en kunnen we daar een veilige ruimte voor bieden. Een veilige, warme reisgezel in te zijn. De grootste valkuil die we hebben als mens, is dat we de pijn van de ander niet kunnen laten zijn. We schieten in onze rol als redder. We zijn geneigd om zo snel als mogelijk de persoon uit de pijn halen, gaan redden want wanneer iemand pijn ervaart, destabiliseert dit onszelf gemakkelijk.  Het vraagt innerlijke kracht en sterkte om te vertrouwen dat het proces van de andere er mag zijn zoals het zich nu toont.

We exploreren doorheen de dag volgende thema’s…

Hoe die stap van redder naar reisgezel maken?

Hoe die kracht en sterkte in jezelf op te bouwen, in alle mildheid en op je eigen tempo? Hoe meer kwaliteit brengen in je aanwezigheid? We stappen uit de dramadriehoek en kiezen om een warme en veilige bedding te bieden waarin groei en exploratie op eigen tempo mogelijk wordt.

Hoe kunnen we in een gesprek ook een luisterend oor en reisgezel zijn?

Gesprekken voeren, we doen het elke dag. En toch loopt het soms mis, met misverstanden, frustraties en oningevulde verwachtingen tot gevolg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze boodschap helder overkomt en duidelijk begrepen wordt? Hoe meer kwaliteit brengen in onze interacties met anderen?  En hoe doen we dit zonder te sturen, manipuleren, of het gesprek van een ander over te nemen?

We overlopen welke 8 stappen essentieel zijn voor een heldere en opbouwende communicatie. We gaan aan de slag met deze stappen aan de hand van concrete situaties. Welke stappen pas je spontaan toe? Welke stappen verdienen meer aandacht zodat jouw communicatie nog meer aan impact wint?  Hoe meer kwaliteit brengen in je relatie tot anderen?

Hoe als reisgezel de soevereiniteit van je gesprekspartner respecteren?

Een reisgezel pusht niet, is heel aanwezig, biedt ruimte aan het (groei-)proces van de andere. Ook als reisgezel willen we graag de andere bijstaan en helpen. Hoe doen we dit zonder de andere te verstikken? Hoe ondersteuning bieden zonder automatisch over te gaan in fixen, oplossen, overnemen?

Dit vraagt een specifieke mindset.

We laten ons hiervoor inspireren door een aantal impactvolle therapeuten, coaches, trainers, pedagogen.  Wat maakt hun interventies impactvol?  Hoe maken ze het onderscheid wanneer ze actief hebben in te grijpen en wanneer ze het heft in handen kunnen laten van hun klanten/patiënten? Wat doen ze en vooral hoe denken zij? Welke aannames hanteren ze bewust en onbewust, waardoor ze zoveel impact hebben? Wat wordt er mogelijk als we deze aannames toepassen op onze dagelijkse interacties met anderen en op onszelf?

In deze interactieve live workshop zetten we de theorie dadelijk om naar praktijk door diverse oefeningen. Je krijgt heel wat inzichten mee welke heel krachtig zijn als je ze toepast in je dagelijks leven. Je leert hoe meer kwaliteit in je aanwezigheid en in je relaties te ontwikkelen, wat wij in één woord Kwalitude noemen.

Kwalitude is de attitude die je aanneemt ten aanzien van alles wat het leven aanreikt. Het is de relatie tot… .

Kwalitude laat je stilstaan bij de vraag “Hoe sta ik in relatie tot… ?”

Kwalitude wil het wezen raken van wat er in het leven gebeurt. Wij leven constant in interactie met … Hoe kiezen we die interactie met de wereld aan te gaan? Wetend dat die wereld ook wijzelf zijn. Welke kwaliteit wil ik hier en nu neerzetten?

Durf ik in alle authenticiteit te gaan staan voor de waarden die er voor mij echt toe doen of verlies ik mij in de  waarden van anderen? Hoe ga ik in dialoog en zorg ik er voor dat het een en/en verhaal wordt?

 Kwalitude is telkens weer kiezen voor wat er toe doet in relatie tot

In Kwalitude zit veel keuzevrijheid, keuze voor jou en hoe je omgaat met de situatie die zich nu toont aan jou. Een keuze in de kwaliteit van aanwezig zijn.

En, hoe kies jij aanwezig te zijn?

Voor wie?

Deze interactieve workshop is voor iedereen die wil werken aan de kwaliteit van zijn of haar interacties met anderen. Of dit in een professionele context of privé context is, we zijn altijd wel reisgezel voor iemand.

Facilitator :

Deze interactieve workshop wordt begeleid door Sonja Van Bouchaute.

Prijs :

Voor deze workshop, inclusief syllabus, koffie, thee en versnaperingen investeer je 197€.

Datum

06 / 04 / 2024
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Locatie

Life-Essence
Zaventemseweg 39, 1933 Sterrebeek

Organisator

Villa Verte
Telefoon
0476 69 94 64
Email
sonja@life-essence.be